Zimbabwe

Et land jeg arbejdede i:

  • 15/6 til 22/8, 1987
  • 2/11, 1987 til 19/12, 1987
  • 4/1 til 18/2, 1988.

Zimbabwe er et utroligt smukt land de har kun et skade dyr og det er Præsident Robert Mugabe.
Mugabe var Præsident da jeg kom til Zimbabwe i juni 1987, på det tidspunkt var han største skræk lederen af Joshua Nkomo fra Matabeleland som ligger i den syd vestlige del af Zimbabwe.
Man sagde at befolkningen i Matabeleland var de kloge og arbejdsomme og den del af Zimbabwe hvor Mugabe kom fra var de dovne men de var de fleste.
Mugabe’s frygt/magt blev vist når han hver morgen kørte på arbejde, hans bilkortege bestod af en jeep med maskingevær monteret på taget, 2 motorcykel, så kom Mugabe’s store skudsikker Mercedes-Benz, derefter endnu 2 motorcykler og slutteligt endnu en jeep med maskingevær monteret på taget.
Læs mere om Zimbabwe HER

En dag (kort før jeg kom til Zimbabwe) havde et ældre ægtepar overset bilkortege, en motorcykel betjentene kylede sig ind under ægtepars bil for at stoppe den, hvilket også skete, og maskingeværet gjorde det af med ægteparret.

En dag da vi kom for sent ud fra hotellet, var det samme næsten sket for os. Det var ret så rystende!
Det er skete var, at vi kom for sent fra hotellet, grunden var ham som kørte vores bil, Søren, industri kølemontør fra DTD Aarhus, som var lidt af en verdensmand, mente at ham godt kunne nå at komme ud fra hotellet før Mugabe’s bilkortege kom, men jeg nåede at hive i håndbremsen så vores bil stoppede før fortovsoverkørslen. En af motorcyklisterne slog et kort sving over mod os og ham ved maskingeværet på den sidste jeep, som kom bag ved motorcyklisterne, løftede pegefinger advarende os til ikke at gøre den slags.
Vi hev alle Søren ud af bilen og smed ham om på bagsædet – ham fik ikke lov til at kørere mere og vi rapporterede episoden til DTD’s ledelse.

Tørke i Zimbabwe

Da jeg kom til Zimbabwe i juni 1987 var de midt i 2½ års tørke. Der var stepbrande overalt og for eksempel så var vandstanden i Lake Chivero. Søen har en længde på ca. 8 km og en dybet på ca. 27 meter og med et anslået 250 000 million liter.
Vandt i søen sunken med 1,5 meter målt ved dæmningen.
Lake Chivero er en af de 2-3 søer som lever drikke vand til Harare.
Den næst største by Bulawayo havde for eksempel kun vand til ca. 6 måneder, så ville de løbe tør.
Der var parlamentsmedlemmer som foreslog at de skulle danse en regndans hverdag før parlamentsåbningen, men det afviste Mugabe. Men det skal man nu ikke grine af – eller afvise fordi en regndans er en af de vigtigste danse i Zimbabwe.

Den første periode

I den første periode fra juni til august, stillede jeg maskiner op, kørte dem ind så de kunne snurre rundt osv., det var noget af en katastrofe for BGV havde leveret nogle elendige anlæg.
Dertil kom at DTD (han-Søren-verdensmanden) havde også fået skruet et køleanlæg sammen som var total ubrugelig. DTD’s projekt leders sagde at han, Søren-verdensmanden, var dygtig. Til sidst fik nogle has på han og han blev sendt hjem til Aarhus …men det gik desværre forlang tid!
Der var sindssyge mange udfordringer …

Indvielsen af fabrikken Dairibord Harare
Læs mere om Dairibord HER

På et tidspunkt fik vi da anlæggene oppe og kører så vi kunne producere og fabrik kunne indvies, kom landbrugsministeren for at klippe snoren over.
På dagen for indvielsen skulle DTD’s mejerist Hans lige pille lidt men en skruetrækker på vores maskine, det endte med at fik revet en afskærmning af.
Desværre stod den del af maskinen lige nøjagtigt hvor landbrugsministeren, pressen og alle de andre 80 personer skulle komme med af trappen, så gode råd var dyre.
Jeg fandt den ”smukkeste” og højeste smed fik noget pænt arbejdstøj på han, fik han installeret så han kunne stå og holde på skærmen. Oven på skærmen havde jeg lagt en notesblok og en fin ny BGV kuglepen, jeg sagde til den smukke høje smed at han skulle holde på lågen og han måtte ikke give slip i lågen, og til alle, landbrugsministeren pressen m.m. skulle han sige at ham lavede kvalitetskontrol.
Dette skuespil spillede smeden til et 13tal med kæmpe pil opad og han blev faktisk den som alle snakkede med, da ham var den som alle disse prominente mennesker først mødte når de kom ned af trappen.
Dem som jeg var mest bange for at kunne ødelægge det var, DTD’s ledelse for de viste ikke hvorfor han stå der.
Selvfølgeligt skulle DTD’s ledelse brokke sig til mig hvorfor smeden skulle stå der, for de viste godt at der ikke skulle føres protokol over kvaliteten den dag.
Jeg fortalte dem først et par dage efter, hvorfor smeden skulle stå der, at det hele skylden mejeristen Hans fummelfinger , som Hans herefter blev døbt.

Indvielsen var en fredag.
Lørdag var det ikke meningen at vi skulle starte produktion, men fordi der var fodbold kamp og de manglede is, kom Hans fummelfinger og jeg ud vi ud på fabrikken og fik producerede startet op, og vi producerede is til den store guldmedalje.
Transportbåndet som normalt transporterede kasserne med is ind til frost rummet, vendte vi om og stak den ud af vinduet, så kasserne med is kom direkte ud i lastbilerne.

Søndagen skulle de heller ikke producere og fordi vi ikke ville komme ud på fabrikken, hvilket skyldes at vi ville have vores ugentlige fridag, startede de selv anlægget op og de gjord alt galt, herefter gik alt også galt for os, så set i bakspejlet så viste det sig at fredag og lørdag blev de bedste produktionsdage på denne fabrik.

Alt gik i stykker, vores maskiner, køleanlægget.
Efter den søndag var alt et kæmpe mareridt!

Den anden of tredje periode

Da jeg kom tilbage til Zimbabwe i december kom jeg med regnen, som de sagde, fordi det begyndte at regne den dag jeg ankom, og i de næste mange måneder regnede det næsten konstant hver dag.
Jeg må sige, jeg har ser noget som jeg aldrig har set siden og som man nok skal til Afrika og se, nemlig det at se et land som kun er tør og gold inden for 2 uger ændre sig til et blomstrende paradis.
Da jeg forlod Zimbabwe i februar (var dog hjemme jul/nytår over) var vandstanden i Lake Chivero hævet med ca. 1,5 mm der manglede kun 1 cm så ville vandet løbe over dæmningen.

Wolle Kirk
Læs mere om Wolle Kirk HER

Hvis man havde fuldt med i danske aviserne fra først i halvfjerdserne (eller kan huske hvad der stod der) vil man vide at der var en vis Wolle Kirk som havde en stor gård på Hanstholm egnen, som han solgte da vi kom ind i EF og skatte pengene fra salget tog han ligesom sin familie med sin kone Birte og deres fem børn til Zimbabwe hvor han startede landbrug, tobaksproduktion, foderstofproduktion og mejeridrift op.
Ud over penge og privat ejendele tog de også sæd med fra rød dansk malkerace som var kommet fra Greve Jens fra Gram Slot og Gods.
Det viste sig dog at rød dansk malkerace ikke klarede sig så godt, så en af Wolle Kirks største bedrifter blev indførelsen af malkekoen The Red Dane, som er en blanding af lokale kvægrace med en svensk, canadisk og australske kvægracer. I de sidste 25 år er mælkeproduktionen fra Wolle Kirk’s kør blevet en af de største i Zimbabwe.

Jeg mødte Wolle Kirk til julefrokost i 1987 og det var en 100 % dansk julefrokost.
Maden til julefrokosten var kommet til Zimbabwe med alle de dansker som var taget til Zimbabwe fra Danmark. Rugbrød havde de selv bagt.
Wolle Kirk kom lidt sener en os andre, da han kom, lignede han en vikingen vild mand med stort rødt skæg og noget tøj som en gang havde været hvid engang, men var blevet lige så rød som den jord vi gik på.
Julefrokost gik ikke så godt for mig for Wolle Kirk drak mig under bordet.

Ud over mejeridrift har Kirk familien også en af Zimbabwes største tobaksplantager som drives af Wolle Kirk’s søn.
De fortalte bl.a. når hvide farmer ansatte markarbejder, ansatte de en ham der var familiens stærkeste mand og med ham fulgte så en hel familie som farmerne så skulle huse.
For at Wolle Kirk kunne få plads til sine ansatte med deres familier så byggede han Den fynske Landsby med original tegninger at Den fynske Landsbys museum, ligeledes byggede han skoler hospitaler, samt han støttede udviklingsarbejde sammen med Danida.

Det beviser bare hvor ufatteligt der er for et land at have en så uduelig præsident som Robert Mugabe.
Ud over disse aktiviteter har Wolle Kirk bl.a. også været regionsformand hvor han har arbejdet sammen med Zimbabwes prime minister Morgan Tsvangirai.

I efteråret 2008 var jeg til et foredrag med Wolle Kirk i Lindknud, det var en noget udbrændt og tydeligt rørt Wolle Kirk vi mødte der, men det tror da pokker når Robert Mugabe har behandlet hans livs projekt på den måde.
Wolle Kirk var taget fra Zimbabwe i 2007 på grund af urolighederne. I første omgang klarede Wolle Kirk frisag det men kun fordi at han havde hjulpet den lokale politidirektør med dennes uddannelse som var via sit erhverv som regionsformand.
Ved dette første ”møde” (kunne også kaldes angreb) hvor man forsøgte at smide Wolle Kirk ud af sin gård klarede han frisag. Næste gang gik det noget hårdere til og Wolle Kirk mistede sit øje, men stadigvæk klarede han det. Han tog dog til Danmark men var senere i 2008 is Zimbabwe igen.

”Den danske storfarmer i Zimbabwe, Wolle Kirk, var blandt de dræbte i onsdagens voldsomme trafikuheld ved Thisted. ”
Torsdag d. 9. apr. 2009
Wolle Kirk’s søn og familier er der stadigvæk og driver farmen og tobaksplantagen.